A közeljövő holotechnikái

 

 

Egyre közeledik az idő, amikor megjelenik háztartásainkban a holotévé.
A technológia alapja, hogy minél könnyebb, apró folyadékszemcséket juttatnak a levegőbe, melyekre projektorok vetítik ki a képet. A 3D-s élmény, ha nem is lesz kézzelfogható, mégis plasztikusabbá válik. Megfelelő kameratechnikák alkalmazása mellett körbe járhatóvá válik a jelenet, a néző még inkább részesévé válhat a történetnek.
Tércsavar című könyvemben főhőseink nagyapja hasonló módon működő videoarchívumban őrzi élete emlékeit, ahogy a mi nagyszüleink albumaikba rendezték kedves fényképeiket.

Donúd látta lelki szemei előtt, ahogy az öreg a hologramáriumában ül. Sok felvételt őrzött itt a családjáról, fiatalkoráról, az utazásairól. Szívesen üldögélt a hangszigetelt kis birodalmában, ha magányra vágyott.
– Panelt!- utasítja a vezérlőt, amely azonnal megtölti apró folyadékszemcsékkel a levegőt, melyek olyan pirinyók, hogy érzékelni nem lehetett azokat, viszont pompás alapot szolgáltatnak a vetítéshez. A panel megjelenik a férfi előtt, aki böngészni kezd a felvételek között.
– Négyszázhatos- választ.
Egy nagy tisztás ölt testet, körülötte hatalmas, lombos fákkal. A tisztást nők és gyerekek veszik birtokba. Egy pokrócon szendvicsek és zöldségek sorakoznak. Tíz év körüli fiú hasal mellettük egy könyvbe merülve, egy másik, néhány évvel fiatalabb pedig ide-oda rohangál karját széttárva, mint egy nagy madár.
– Szállj le Donúd- kiabál az egyik fiatal nő, Donúd anyja -, tankold meg a gépet!
A felvétel véget ér és az öreg egy újabbat keres.

A valósághű élmény magában rejti annak a veszélyét, hogy azok az emberek, akiket nagy veszteségek értek az életben, könnyen a múlt foglyává válhatnak ahelyett, hogy megélnék jelenüket, és építenék jövőjüket.

3ebd97b37706e08f9200d27656b94e4b
De gondoljunk csak bele, milyen lenyűgöző, korlátlan lehetőségek rejlenek a szórakoztatás ilyen formájában. A részletgazdag jelenetek a legtöbb érzékszervünknek kínálnának táplálékot.

 

Ki ne emlékezne a Star Wars című filmből Leia hercegnő híres üzenetére, amelyet R2D2 vetített az ifjú Skywalker elé? A kommunikációfejlesztők ma már képesek ilyen projektorokat építeni. A videót párolgó vízgőz-függönybe vetítik ki.

A szórakoztatáson és kommunikáción túl a mérnöki- és orvosi tudomány is hatalmasat profitál majd az újításokból.

Bár ezeket az projekciókat hologramnak nevezik, ne tévesszük össze őket a valódi hologramokkal. Azok kutatása jóval messzebbre vezet minket.

#holotévé #holofon #Tércsavar #innováció #szórakoztatás

A képekért köszönet a Pinterestnek!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s