Kezdjünk neki!

Lány, Írás, Jegyzettömb, Papír, Hátizsák, Háti

Kedves blogolvasók!

Igény mutatkozott egy blogsorozatra, melyben megosztom veletek a (regény)írás fontosabb alaplépéseit. A tőlem megszokott rendszertelenséggel fogom leközölni azt, amire szerintem érdemes odafigyelni egy mű megalkotásakor.

Kezdjük az elején! Ha egy könyv jól indul, nagyon el kell rontani útközben, hogy az olvasó félretegye. Ott kezdjük, ahol a történet érdekelni kezdi az olvasót, és ott hagyjuk abba, ahol az érdeklődésnek meg kell szűnnie. Főhősünk éli a maga megszokott életét, de egyszer csak történik valami, ami kizökkenti a mindennapokból. Lehet, hogy ő még nem is sejti, de valami már megváltozott. Ezt a pillanatot kell megragadni.

Fontos dologgal indítsunk, többnyire a főszereplővel! Legyen ő egy olyan karakter, akivel tud mit kezdeni az olvasó. Szeretheti, vagy utálhatja. Drukkolhat a megdicsőüléséért, vagy kívánhatja a bukását. Legyen mindennapi. Legyenek jó és rossz tulajdonságai. Ne legyen tökéletes, kisarkított. Legyenek árnyalatai. És ismerd őt! A múltját, a vágyait, a gyengéit.

Adjuk meg a hely rövid leírását, hogy ne a semmiben lebegjen a történet. De ne kezdjünk egy unalmas tájleírással! A történelmi háttér ismertetését is kerüljük! Úgyse nagyon olvassák el. Ha mégis elkerülhetetlen, nem tudjuk kis részeiben adagolni, akkor írjuk meg előszóként, amit átlapozhat az olvasó, és amikor igénye lesz rá, visszatérhet hozzá.

A főszereplő mellett kezdjük el bevezetni a mellékszereplőket is, de igazi céljaikat ne osszuk még meg az olvasóval!

Ha megtaláltuk a regény alaphangulatát, ezt őrizzük meg a végéig! Persze árnyalataiban azért engedjük változni! Ha ez megvan, a stílus magától kialakul. Az így, spontán kialakuló stílusban jóval szabadabban garázdálkodhatunk, mint egy magunkra kényszerített keretben.

Én magam tollal írom meg az első változatot. Amikor elkészül az egész mű, és digitalizálom, könnyebben tudom egységesíteni, mintha csak a képernyőn olvasnám vissza.

Kellemes alkotást!

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s