Az űrhajósok rémálma

all-757446_960_720.jpg

A sikló felemelkedett és kiengedte szárnyait. Tett egy félfordulatot a tengelye körül, és éppen akkor ért a kijárathoz, amikor Moron a kellő nagyságúra tárta ki azt.

‒ Szerencsés földet érést, PH‒24! ‒ köszönt el Szerid.

‒ Szerencsés utat, Geregh! ‒ búcsúzott Eyana is. Felemelte kézfejét, hogy egyetlen intésével bontsa a vonalat, de Szerid hangjára félbehagyta a mozdulatot.

‒ Eya!

A lány felnézett. A kapitány mellett ott állt két társa is.

‒ Isten veled! ‒ szólt Szerid mindhármuk nevében. Eyana szemében duzzadni kezdett egy könnycsepp. Mielőtt legördülhetett volna, szétmázolta az arcán, akár egy kisgyerek.

Szerid kijelzőjén már csak a siklót láthatta, ahogy kirepül a hangárból boldogságával a fedélzetén. A kocka nem mozdult, amíg a protokollhajó el nem tűnt egy siló éhes szájában. Amíg teljes az álcázás, nem jelentenek célpontot a nounakh fürkészek számára.

‒ Indulásra készülj! ‒ adta ki végül a parancsot Szerid.

‒ Geregh! Itt a marsi bázis. Jolba parancsnok vagyok. ‒ Ismét csatorna nyílt, most a bázissal. ‒ Újabb parancsom van az önök számára.

‒ Uram? ‒ szólt Szerid.

‒ Intar követasszonyt a Földre szólítja egy megbízatás. Az önök dolga lesz őt kíséretével elszállítani. A parancs részleteit elküldtem.

Szerid rezignáltan bólintott. Moron csapatát visszarendelte, hogy ismételten végigcsinálják az egész ceremóniát. Donúd lehívta az adatokat, és átnézte az útitervet.

Szerid a felszíni nyílásokat figyelte. Egy ideig semmi sem történt, aztán kinyílt egy silótető, és felröppent egy szakasztott olyan protokollhajó, mint a PH‒24.

‒ Moron! ‒ szólt a személyhívójába. A kapcsolat azonnal létrejött a két kommunikátor között. ‒ Újra a négyes! ‒ utasította az őrsparancsnokot gépiesen. Most már nem volt semmi kedve ehhez a postáskodáshoz. Úgy érezte, megkötött végtagokkal dobták a háború sűrűjébe, hogy még csak esélye se legyen harcolni.

A regényemben a marsi bázis a földalatti járatokban húzódik. Annak, hogy oda terveztem, nem az álcázás volt az elsődleges oka.

A légkör nélküli, vagy csekély légkörrel rendelkező égitestekre küldendő telepeseknek szembe kell nézniük ugyanazzal a problémával, amivel az asztronautáknak is: a kozmikus sugárzás visszafordíthatatlanul károsíthatja a DNS láncot. A kozmikus sugárzás jelentős részt protonokból, kisebb arányban hélium atommagokból, és elenyésző mértékben nagy energiájú elektronokból és különféle atommagokból áll.

space-11639_960_720.jpg

A földi élőlényeket megvédi a légkör. A légkör molekulái kapcsolatba lépnek a primer kozmikus sugarakkal, létrehozva a szekunder sugárzást. Ez a tenger szintjét elérve leginkább müonokból áll, de fellelhetők benne gamma sugarak is.

Az űrben azonban szükség van valamilyen védelmi mechanizmusra. Az űrhajókon legegyszerűbben a víz erejét használhatják erre. A dupla falú borírás hézagjába felhalmozott víz ugyanúgy reakcióba lép a káros sugarakkal, akár a légkör. Az út során a felhasznált víz helyét salakanyaggal tölthetnék ki.

Égitesteken a barlangok és a földalatti járatok nyújtják a legnagyobb biztonságot. A NASA komolyan foglalkozik a Hold járatainak felderítésével.

comet-802013_960_720

A másik nagy veszélyt a mikrometeoritok jelentik. Ezek folyamatosan bombázzák az égitesteket. Mi magunk is begyűjthetjük őket némi munka árán. Slagozzuk tisztára a háztetőnket vagy a garázsunkat, kerti pavilon tetejét… A lényeg, hogy az épület eresszel felszerelt legyen. Egy nap elteltével ismételjük meg a lemosást, de most fogjuk fel a csatornából lefolyó vizet.

A vízben megtalálható apró kövek között valószínűleg találni fogunk meteoritot. De honnan ismerjük fel őket?

asteroid-1477065_960_720.jpg

Ne tőrjük össze, savazzuk, ne akarjuk lakkal, vagy bármi mással feloldani!

A meteorit, még a kőmeteorit is tartalmaz vasércet, így súlyosak és mágnesezhetőek. Mivel áthaladt a légkörön, a felszíne megolvadt, esetleg anyag párolgott ki a belsejéből. Ezek nyomai mind fellelhetők rajta. Élei lekerekítettek, kivéve, ha a levegőben ütközve több darabra tört.

Ezek a parányi kövek olyan sebesek, hogy könnyedén kiszakítják a bolygók felszínén dolgozók szkafandereit. A járatok használata minimálisra csökkentheti az ilyen típusú balesetek számát is.

#kozmikus sugárzás #mikrometeoritok

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s