Igazi űrhajók

03borg

A sci-fi filmek csatajeleneteiben az űrjárművek rendre úgy viselkednek, mint a Föld légterében mozgó repülők: bedőlnek a kanyarban, hajtóműveik hangot adnak, lézerfegyvereik látványos lézersugarakat lőnek az ellenség felé, pedig ezek a hatások az űr vákuum közeli állapotában nem figyelhetőek meg.

A formájuk megtervezésénél is figyelmen kívül hagyják a fizika törvényeit. Divatos és dizájnos űrhajók garmadát vonultatják fel előttünk, próbálnak egyedi járműveket létrehozni, sokszor elkülönítve a különböző funkciójú egységeket. A hajóknak eleje, oldala és tatja van. A valóságban azonban a légüres térben közlekedő űrhajó számára a legideálisabb forma többnyire a kocka. (Kivételt képez pl. a feketelyuk meghajtás.) A meghajtó- és fékezőrakéták megfelelő manőverezési lehetőségeket biztosítanak. A kocka bármelyik lapja lehet a hajó eleje haladási szándékunktól függően. Pl. menekülésnél nem mell időt szakítanunk a fordulásra, egyszerűen a rakétaüzemeltetés szabályozásával új útirányt jelölhetünk ki.

0borg.jpg

Légtérben repülve az áramvonalas kiképzés nagy előnyt jelent az energiamaximalizálás szempontjából, az űrben azonban ennek nincs jelentősége. Ott sokkal fontosabb, hogy a jármű felülete minél kisebb legyen, hiszen ez segíti a sugárzásokkal és meteor-becsapódásokkal szembeni védelmet. Ezen felül a vázszerkezetnek el kell vezetnie a bármelyik irányból érkező fizikai hatásokat. Ilyen a sebességváltás hatása vagy az ütközés. A kocka alakú hajóknak a térkitöltése is jó, bennük könnyebben variálhatóak a belső terek.

A csillaghajók többnyire ablakokkal vannak ellátva. A repülés hőskorában megtapasztaltuk, hogy csak lekerekített nyílászárók képesek megbirkózni a rájuk nehezedő nyomással. Az űrutazásnál újabb nehézséget jelent majd, ha hajóink képesek lesznek a hyperűrugrásra. Jelenleg nem ismerünk olyan átlátszó anyagot, amely ellenállna ennek a hatásnak. Elképzelhető, hogy egy erőtér lesz az, amivel a kutatók megoldják a problémát, de az is lehet, hogy ugyanúgy, mint az én Geregh nevű kockámon, fémvázba rejthető kamerák segítik majd a vizuális észlelést.

0spaceship-1511655__480.jpg

‒ Panoráma! ‒ utasította a kijelzőket Szerid.

Az irányítóterem falát elárasztotta az űr. Bármerre fordultak, a körülöttük lévő mindenség fogta körbe őket, mintha maguk is az űrben lebegnének.  Nara az ismerős égitestek mellett meglátta a fekete lyukat. Alig ismert rá, máshogy festett, mint Donúd szemléletes ábráin. A mélyfekete központ körül lomha csillagrendszerek keringőztek. Maga az eseményhorizont láthatatlan volt. Anyagtalan tömege megbolygatta a fény útját is, peremén torzult csillagok árulkodtak az éhes fekete szájra.

‒ A galaxis központja ‒ ámult el a doktornő.

‒ Lenyűgöző! ‒ csatlakozott Eyana is.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s