Író kérdez írót

Érdekes játék folyik írói körökben az interneten. Egyikük 10 kérdést tesz fel a kollégájának, és aki válaszol, szintén előáll a maga 10 kérdésével amelyekre egy másik írótársa felel. Engem Velencei Rita írónő faggat, akinek nemrég megjelent Gwendolyn című izgalmas regényének tesztolvasója lehettem. Az ő válaszai itt olvashatóak.

Ki(k) a kedvenc szerzőid és miért?ah

Wilbur Smith és Arthur Herczog volt fiatalkorom két meghatározó írója. Smith a leginkább odakívánkozó karaktereket helyezte az adott történelmi korba. Ha ritkán sablonos helyzetbe is futottam nála, az eltörpült az elsöprő lendületű cselekmény mellett. wsHerczog sokrétűsége és a bemutatásra kerülő szubkultúra profi átadása nyűgözött le, és sarkall arra, hogy én is mindennek utánajárjak, amit leírok.

Melyik az a 3-5 könyv, ami a legnagyobb hatást tette rád?jennie

Robert Merle Majomábácéjét és Douglas Preston Jennie-jét említeném elsőként, hiszen ezekből is merítettem a Megmajmoltak ébredése írásakor,de régi kedvencem még Paul Monette Óvadék című regénye. A szereplők közti kapcsolat szempontjából Markus Zasaktól a Könyvtolvajt találom mesterműnek. Karakterábrázolás szempontjából Leon Uristól A királynő törvényszéke tette rám a legnagyobb hatást.

Kinek a könyvét/könyveit ajánlod a mai fiataloknak és miért?

Nem tudnék konkrét írót ajánlani a fiataloknak, hiszen ahányan vannak, annyifélék. Az én gyerekeim Arthur Ransome Fecskék és fruskák sorozatát élvezték talán a legjobban, de ezen kívül a Narnia krónikáit, Roald Dahl regényeit, magyarok közül Kelemen Sándor és Gáspár Ferenc könyveit kérték legsűrűbben esti mesének. Amellett, hogy lebilincselő, olvasmányos és lelket gazdagító történet legyen, fontosnak tartom, hogy szép kiállítású könyvet vegyenek a kezükbe izgalmas grafikákkal, beszédes fotókkal.ar.jpg

Van kiforrott munkamódszered?

A történeteim első változatát füzetbe írom, ami a végére persze tele van tűzdelve utólagosan hozzágondolt részletekkel, nyilak futnak keresztül-kasul, megadva a széljegyzékek helyét. Ez első blikkre kaotikusnak tűnik, de egyrészről rászorít arra, hogy ne húzzam a végtelenségig az írást, hiszen akkor amellett, hogy elveszíthetem a fonalat, még a saját jeleimbe is belegabalyodhatok; másrészről azért is hasznos, mert kénytelen vagyok a teljes szöveget figyelmesen elolvasni, amikor gépre viszem, ezáltal könnyebben szúrom ki a hibás szavakat, megfogalmazásokat, logikátlanságokat. Ezt aztán pihentetem, megmutatom tesztolvasóknak, lektori véleményt kérek, újra meg újra átírom, amikor késznek érzem, kinyomtatom, és átbogarászom, hogy az utolsó hibákat is kiszúrjam.

Melyik napszakban szeretsz írni leginkább?

A napszak nem meghatározó a számomra. Ha feltámad bennem egy bizonyos bizsergés, amit leginkább az édességvágyhoz tudnék hasonlítani, alig várom, hogy magamban legyek és írhassak.

Előfordult már veled, hogy egy különleges étel íze indított el benned egy történetet?

Nem.

Miből, honnan merítesz ötletet, ha elakadsz?

Ha elakadok, végiggondolom a szereplőim szemszögéből, hogy mit éltek át eddig és mi motiválja őket. Átgondolom, hogy arra halad-e a történet, amerre szeretném, vagy pont az a baj, hogy egy helyben toporog, a karaktereim céltalan, fals dolgokat művelnek. Ha nem jutok eredményre, teljesen mással kezdek foglalkozni. Ezek a szempontok ott fognak motoszkálni a tudatom mélyén, és hamarosan kipattan az agyamból a folytatás.

Mi a véleményed a többszereplős regényírásról? Szívesen részt vennél benne, vagy inkább az önálló szerzőség pártján vagy?

Volt szerencsém részt venni egy érdekes, többszerzős regény elkészítésében. Ez a könyv az Egy őrült történet címet viseli, és a Publio kiadó gondozásában jelent meg. egy-orult-tortenetA regény érdekessége, azon kívül, hogy heten írtuk még az is, hogy a végén hatféle befejezés közül választhat az olvasó. Mindnyájan élveztük a közös munkát, és az, hogy egy működő regényt hoztunk össze, hab volt a tortán. Ehhez nem kellett más, mint betartani az előre lefektetett néhány egyszerű szabályt, és hagyni, hogy a soron következő író szabadon írhasson. Előfordult pl. hogy egyetlen késszúrással kivégezték azt a karakteremet, amelyiktől a végső megoldást vártam, de ez is csak izgalmasabbá tette a közös munkát, hisz én magam sem tudtam, merre visz a főhőseink útja. Bár az önkiteljesedésemet önálló szerzőként képzelem el, bármikor szívesen részt vennék egy újabb hasonló kalandban.

Ha kívánhatnál valami könyvvel kapcsolatos dolgot, mi lenne az?

Találjam meg, és a gyerekeimnek is meg tudjam mutatni azokat a történeteket, amelyek nagy hatással lehetnek az életünkre.

Megmajmoltak első borítóHol fog játszódni a következő történeted, és miért éppen ott?

A most megjelenő könyvem, a Több titoknyi távolság, Írországban játszódik ugyanúgy, mint a sorozat első része, a Megmajmoltak ébredése. A történet alapját egy Kanzi nevű, rendkívül értelmes bonobó (törpecsimpánz) adta. A történetben szerepet kapnak a főemlőskutatás eddig kevésbé ismert eredményei is, amelyeket nehezen tudtam volna hazai környezetbe helyezni. Írország fantáziadús mondavilága és történelmileg kizsákmányolt helyzete hasonlatossá teszi a szememben Magyarországhoz, ezért adta magát a helyszín.

Íme az én 10 kérdésem:

  1. Mikor érezted először, hogy író lesz belőled?
  2. Mit szeretnél elérni íróként?
  3. Miből táplálkozol?
  4. A környezeted, családod hogyan viszonyul ahhoz, hogy írsz?
  5. Minek örülsz jobban, ha a szakma, vagy ha az olvasóközönség ismeri el a munkád?
  6. Hogyan osztod be az időd a család, munka, írás és a vele kapcsolatos dolgok és egyéb feltöltődést nyújtó tevékenységek között?
  7. Kik a célközönséged? Tudatosan alakítottad-e így vagy inkább ők találtak rád?
  8. Mikor vagy elégedett egy műveddel?
  9. Melyik írásodra vagy a legbüszkébb és miért?
  10. Mit tanácsolsz az írni vágyó fiataloknak?
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s